Becel förbjuds hjärtfondenmärkning

Publicerad 2009-02-14

SVERIGE  Pga allt för många oklarheter om hur nyttigt margarinet Becel verkligen är har Hjärt- och lungfonden valt att inte tillåta Becel bära dess logotyp längre.

   Hjärt och lungfonden är en stor bidragsgivare till forskningen kring hjärtsjukdomar. Det utländskt ägda företaget Unilever har i flera år glänst med fondens märkning på margarinförpackningarna, men nu är det stopp.

   –Vi har följt debatten noga och inte minst en hearing vi arrangerade i höstas övertygade oss om att det här med mättade kontra omättade fetter behöver utredas ytterligare. Det kom fram en del svagheter kring viktiga studier som vi inte uppmärksammat tidigare, säger generalsekreteraren Staffan Josephson. –Som debatten gått har avtalet med Becel gjort att vi förknippats med en uppfattning men vi stöder forskning och det känns viktigt att vi uppfattas som fristående, fortsätter Josephson.

   Omega-3 versionen av margarinet Becel innehåller 49 procent fleromättat fett (varav en stor del omega6), 31 procent enkelomättat och 19 procent mättat fett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 19 =