Frikända efter Rosengårdskravaller

Publicerad 2009-02-12

MALMÖ  Malmö tingsrätt friade under onsdagen två unga män som greps i samband med kravallerna i Rosengård. Bevisen anses för bristfälliga.

   Kravallerna och oroligheterna i Rosengård blossade upp i mitten av december och pågick i flera dagar. Hundratals ungdomar drev runt bland höghusen och orsakade stor förödelse och startade bränder och attackerade sedan brandmännen som försökte släcka bränderna. Polisen satte in stora insatser och kravallerna vållade stor uppståndelse i hela landet.

   De två männen som var åtalade för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänstman. Åklagaren hade yrkat på kännbart fängelsestraff.

   Malmö tingsrätt menar dock att det inte är klarlagt att de båda haft en så ledande roll vid oroligheterna som hävdas i åtalet.

   I bevismaterialet fanns bland annat polisens filmer och fotografier. Det finns dock så allvarliga brister i proceduren med konfrontationen av den åtalade 21-åringen, påpekar tingsrätten i domen, eftersom de som i rättssalen skulle identifiera mannen redan hade sett fotografier av honom. Tillförlitligheten i utpekandena är dock tvivelaktiga p.g.a. de allvarliga bristerna i konfrontationsproceduren, skriver rätten.  Att Polisen inte har använt den metod för vittneskonfrontationer som Rikspolisstyrelsen har utarbetat är anmärkningsvärt, anser rätten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 8 =