Astma vanligare hos p-pillerätare

Publicerad 2009-02-07

NORDEN/BALTIKUM  P-pillers bieffekter blir allt mer kända. Enligt en ny studie skall astma vara mycket vanligare bland fertila kvinnor som äter preventionsmedlet.

   Den nordisk-baltiska studien som nyligen publicerats i facktidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology visar att astma är över 40 procent vanligare hos kvinnor som äter p-piller. Även andra luftrörsbesvär förekommer oftare bland kvinnor som använder p-piller.

   –I det fall en kvinna börjar med p-piller och därefter utvecklar astmasymptom bör läkaren vara klar över att det kan finnas ett samband, säger studiens huvudförfattare, gynekologen Ferenc Macsali vid Haukelands universitetssjukhus,

   Studien är utförd på ca 6000 kvinnor i Sverige, Norge, Danmark, Island och Estland. Gravida kvinnor, kvinnor som behandlas hormonellt samt kvinnor över 45 år har inte deltagit i studien. Forskarna har också vägt in faktorer som oregelbunden menstruation, BMI (body mass index) och ålder.

   P-pilleranvändning gör att man förlorar bl.a. folsyra, zink och B-vitamin i kroppen som behövs för att upprätthålla kroppens funktioner. Dessutom belastar p-piller levern, eftersom den måste avgiftas för att sedan föras ut ur kroppen.

   Men trots att antalet olika preventivmedel ökar så ökar också antalet aborter i Sverige. Varje år aborteras över 30 000 barn i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 1 =