1500 krigsförbrytare i Sverige

Publicerad 2009-02-03

SVERIGE  Enligt Amnesty uppehåller sig 1500 krigsförbrytare i Sverige, kanske ännu fler. Sverige riskerar att bli en frizon för krigsförbrytare.

   I en rapport skriver Amnesty att Sverige riskerar att bli en fristad för krigsförbrytare eftersom utlovad lagstiftning dröjer. Bristerna i den nuvarande, svenska lagstiftningen gäller både möjligheter att lagföra personer som gjort sig skyldiga till grova internationella brott och för brottsoffer att få upprättelse.

   –Det är hög tid att Sverige, som är ett föregångsland när det gäller att bekämpa straffrihet för grova människorättskränkningar internationellt, nu också förändrar den svenska lagstiftningen så att den anpassas efter de krav som ställs i folkrätten och den internationella straffrätten, säger Lise Bergh, svenska Amnestys generalsekreterare i ett pressmeddelande.

   FN har flera gånger kritiserat Sverige för att inte tortyr är ett explicit brott i den svenska rättsbalken. Regeringen anser att de ändringar som krävs är för omfattande och att tillräcklig lagstiftning redan finns. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =