Svårt att reagera när många dör

Publicerad 2009-02-02

USA  En forskare i psykologi i USA menar att människor har svårt att uppfatta och reagera när väldigt många människor som inte är i ens närhet dör.

   ”Människor regagerar starkt i förhållande till ett offer, men när de blir fler än så tappar vi lite av vår empatiska förmåga.” Detta menar Paul Slovic, professor i psykologi vid Universitetet i Oregon i USA, och har i sina studier kommit fram till att vår moraluppfattning domineras av moralisk intuition, ett tankesystem som utvecklades tidigt i människans historia och som är konstruerat för att vi ska reagera och agera på saker som sker i vår direkta närhet.

   –Men vår moraliska intuition vilseleder oss när det handlar om massmord och folkmord, säger Paul Slovic. Människan är inte mottaglig för stora mängder lidande som sker på avstånd.

   Många har spekulerat över hur t.ex. de amerikanska piloterna som var med och fällde atombomberna över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki klarade av att genomföra bombningarna som orsakade hundratusentals civila japaners död. Paul Slovics teori kan vara en del av denna förklaring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =