Svenska skjuten vid Israeldemonstration

Publicerad 2009-01-30

VÄSTBANKEN  En delegation av svenska och palestinska aktivister deltog vid en demonstration mot den stora mur Israel bygger vid Västbanken. Israeliska soldater konfronterade aktiviteten och sköt skarpt, varefter en svenska skottskadades lindrigt.

   Den 31-åriga svenskan från Göteborg är medlem i i International Solidarity Movement (ISM) och finns sedan några månader på plats på Västbanken för att bevaka behandlingen av den palestinska civilbefolkningen.

    Vid lunchtid varje fredag samlas byborna i byn Ni’lin vid olivfälten för att protestera mot murbygget. Demonstrationen var till en början fredlig, men blev hätsk när den senare konfronterades av israeliska soldater. Enligt Thea Lundqvist, en väninna som närvarade, var de på väg tillbaka när soldaterna började skjuta gummikulor och tårgas.

   När de tagit skydd bakom ett olivträd kom skarp ammunition som träffade svenskan. –Hon hade tur – kulan gick rakt igenom vaden, säger väninnan Thea Lundqvist och tillägger att två unga män dödades av israeliska soldater för fyra veckor sedan i samband med en liknande demonstration.

   Under gårdagen skadades samtidigt sju palestinska skolbarn i en israelisk flygattack där målet skall ha varit en Hamas-medlem som enligt Israel skall ha legat bakom ett attentat mot en israelisk soldat i tisdags.

   Det skall enligt den israeliska tidningen Haaretz ha varit israels femte flygattack sedan den skakiga vapenvilan trädde i kraft för snart två veckor sedan. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + arton =