Butiksrånen ökar trots rekordinsats

Publicerad 2009-01-26

SVERIGE  Slutna kontanthanteringssystem, toppmoderna larm, bevakningstjänster och övervakningskameror – inget hjälper och butiksrånen fortsätter att öka kraftigt visar 2008 års statistik.

   –Utvecklingen är mer än skrämmande, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna som anser att intresset är svagt hos politiker och myndigheter för denna typ av brott.

   Varje dag rånas i snitt tre butiker i Sverige. Ökningen av rånen fortsätter, trots att handeln under fjolåret satsade mer på förebyggande åtgärder än någonsin tidigare, både i form av utbildning av personal och tekniska åtgärder. Under senast året ökade butiksrånen med 25%.

   –Kedjorna har satsat miljontals kronor på slutna kontanthanteringssystem. Att det inte biter på utvecklingen visar att myndigheterna inte lyckas få hejd på problemet, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

   I en landsomfattande kampanj med namnlistor i butikerna försöker nu branschen väcka opinion. Listorna ska överlämnas vid en uppvaktning hos justitieminister Beatrice Ask. –Verkligheten är sådan nu att det inte går att sitta still. Vi har gjort så mycket själva att vi tycker att vi kan be om lite hjälp, säger Pär Bygdeson hos Livsmedelshandlarna.

   Att rädslan ökar bland personalen är ett av de största personalproblemen inom handeln. Brottsoffer tas numera väl om hand, det finns kristeam i alla de stora kedjorna. Men Svensk Handel har sett att nästan hälften av dem som utsatts för rån slutar inom två år. –Jag vill påstå att ingen blir riktigt återställd. Även om man börjar fungera normalt, är man överkänslig för ljud och har väldigt mycket sjukfrånvaro, säger Dick Malmlund.

   De som rånar gör det även om det bara är 1000–1500 kronor de kommer över. Man ser också att samma gäng tar tre butiker inom loppet av en och en halv timme, ofta i olika delar av stan så att polisen får samordningsproblem. –Ett sådant otroligt aktivt gäng kan stå för hundra rån under ett år. Och de slutar inte förrän de blir gripna, säger Dick Malmlund.

   Butiksrånarna blir yngre och yngre. Majoriteten ligger mellan 13 och 18 år, enligt Dick Malmlund: –Vid 14 är de helt fullfjädrade. De kommer in med vapen som de hanterar som om de vuxit upp med dem.

   Debatten i massmedia utesluter nästan helt analyser om orsaker till den ökade brottsligheten och fokuserar istället på att angripa symptomen med mer övervakning och fler poliser, vilket t.ex. föreslås av justitieminister Beatrice Ask.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + tjugo =