Avlyssning utan fullmakt i USA

Publicerad 2009-01-20

USA  Federala myndigheter får ny avlyssna sina egna medborgare utan fullmakt efter ett beslut från en domstol i USA.

   De amerikanska medborgarna kan nu övervakas på ett liknande sätt som EU-medborgare. I ett domstolsutdrag som publicerades i måndags står det fastställt att amerikanska myndigheter nu kan avlyssna medborgarnas e-post och telefonsamtal utan att behöva en fullmakt från en domstol.

   Ett dilemma som domstolen stod inför var hur den nya lagen ska kunna godkännas utan att bryta mot den amerikanska grundlagen. I det fjärde tillägget i den amerikanska grundlagen så står det tydligt att staten inte får utföra ”orimliga sökningar och tillslag mot landets invånare”.

   I domstolsutslaget står det att avlyssningen godkänts då det i dag finns så många säkerhetsspärrar på plats att avlysningen inte kan missbrukas. Den hemliga appellationsdomstolen FISCR (United States Foreign Intelligence Surveillance Court of Review, består av tre domare, vars uppgift är att granska överklaganden av övervakningsfall) godkände därmed lagen på resonemanget att den inte bryter mot grundlagen.

Domstolsutslaget kan laddas ned i sin helhet här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =