FN: Ställ Gazaförbrytarna inför rätta

Publicerad 2009-01-19

GAZA  FN:s förre rättschef Hans Corell har varit med om att sätta upp alla nu existerande krigsförbrytartribunaler. Nu vill han att de ansvariga för Gazakriget ställs inför rätta.

   Enligt Hans Corell har Hamas begått terroristhandlingar, men Israel måste också ställas inför rätta för sina krigsförbrytelser. Över hälften av de 1 300 döda i Gazaremsan var civila enligt palestinska uppgifter. Förstörelsen av civila hem är enorm. Sjukhus, skolor och FN-installationer angreps. Bland andra FN-organet Unrwa kräver en utredning om krigsbrott.

   – Rapporteringen från Gaza är utomordentligt oroande. En åklagare måste göra en ordentlig utredning och bedöma om Israel har passerat gränsen för vad som är försvarbart, säger Hans Corell som varit FN:s biträdande generalsekreterare i rättsfrågor.

   Libanonkriget 2006 borde också tagits upp i en krigsförbrytartribunal anser han.

   – Hizbollah begick terrorhandlingar men Israel gick över gränsen för proportionaliteten genom att bomba Libanon sönder och samman. Men vem talade om att inrätta en domstol efter det kriget?

   Flera av de blodiga konflikter vi ser i världen idag är resultatet av en bristande förmåga i FN:s säkerhetsråd att fatta eniga beslut menar han.

   Men det är högst osäkert vilken domstol som skulle kunna döma Israel. Landet har exempelvis inte skrivit under det regelverk som skapade Internationella brottsdomstolen (ICC).

FN:s människorättsråd UNHRC har visserligen möjlighet att undersöka Israels eventuella krigsbrott men landet har förhindrat tidigare liknande försök. FN:s säkerhetsråd skulle kunna ge order om en undersökning men ett sådant beslut skulle stöta på ett amerikanskt veto.

   – Vi måste mäta med samma måttstock. Araber märker att de ses som andra klassens världsmedborgare. Man måste lösa konflikten i Mellanöstern. Den förgiftar stämningen i hela FN.

   Det är dock inte bara krigsförbrytelser i Mellanöstern som FN:s säkerhetsråd har sett genom fingrarna med, enligt Corell.

   – Det går inte an att Kina, utifrån sina sekundära intressen, inte vill att man rör vid Burma eller Zimbabwe. FN:s säkerhetsråd får inte användas på det viset.

   Denna brist på internationellt statsmannaskap bäddar för terrorism, fortsätter Corell. Han hänvisar till en debattartikel i Sunday Times senaste helgen där 34 professorer och experter på internationell rätt skrev att Israels krigföring i Gaza inte är självförsvar utan krigsförbrytelser. Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och Richard Falk, FN:s särskilde rapportör för de mänskliga rättigheterna på palestinskt område finns bland undertecknarna.

   – Vi borde titta in i framtiden: vad är det för risker vi skapar när människor lider på det här sättet, säger Hans Corell med adress till FN och världens ledare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − fem =