Lyckopiller till fullt friska

Publicerad 2009-01-18

VÄSTVÄRLDEN  Läkemedelsindustrin, den industri som omsätter mest pengar i världen näst efter krigsindustrin, söker nu sälja lyckopiller till fullt friska personer.

   På Köpenhamns universitet har man börjat forska fram den nya generationens antidepressiva medel som man nu hoppas ska leda fram till att friska personer också skall kunna ta piller för att ”skapa lycka”.

   – Mycket tyder på att personer utan depression också kan få god effekt av den sortens medicin, säger Claus Moeldrup, professor för farmakologi på universitetet. Han tror att folk i västvärlden vill använda mediciner som ger dem ett bättre liv, och kan bli lyckligare och smartare av att äta piller.

   – Det är den medicinska motsvarigheten till att friska genomgår kirurgiska ingrepp av kosmetiska skäl, säger Claus Moeldrup.

   Uppfattningen om etiken bakom Moeldrups forskning är dock knappast enig. Psykofarmaka har bieffekter som många anser är onödiga att utsätta friska människor för. Denna påverkan av människors prestationer med mediciner anser många är dopning.

   I det västerländska samhället dominerar fortfarande i stor utsträckning filosofin om att hälsa och lycka är något man inhämtar utifrån, medan man i den österländska filosofin i tusentals år sökt finna lycka och harmoni inom individen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem + ett =