Mycket hotad fisk i våra butiker

Publicerad 2009-01-17

SVERIGE  Miljöbra fisk finns i våra fiskdiskar, men fisk som är sämre för miljön har inte rensats bort och flera utrotningshotade arter är vanligt förekommande i svenska fiskdiskar enligt Naturskyddsföreningen.

   Enligt en ny granskning från Naturskyddsföreningen där utbudet i fiskdiskarna undersökts i 62 butiker i 10 län saknas uppgifter om var fisken fångats i två av tre butiker, vilket gör det mycket svårt för kunden att avgöra om fisken hämtats från hållbara bestånd.

   Ica var den kedja som hade mest fiskprodukter som var bra ur miljösynpunkt och samtidigt också störst andel butiker som erbjöd fisk från icke hållbara bestånd.

   Flest butiker som sålde hållbarhetsmärkt fisk med MSC-symbolen (Marine Stewardship Council) hade Hemköp, Lidl och Willys, men Lidl och Willys saknade helt kravmärkta produkter.

   Alla butiker sålde fisk och skaldjur från bestånd som inte är hållbara eller där fisket på något sätt skadar miljön, visar granskningen. Var tredje Ica-butik sålde hälleflundra (rödlistad i Världsnaturfondens fiskguide) mot var femte hos Coop. Ica sålde också mer av de hotade arterna ål, marulk, rödtunga, rödspätta och svärdfisk.

   I ett pressmeddelande säger föreningens generalsekreterare Svante Axelsson: ”Det är positivt med en ökad satsning på miljömärkta produkter. Men att de samtidigt säljer de hotade arterna utan förbehåll känns för mig som en ohållbar dubbelmoral”.

   En lista över fisk med hänsyn till miljösynpunkt finns att läsa hos Världsnaturfonden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 5 =