455 får gå varje dag

Publicerad 2009-01-16


SVERIGE  Hittills i år har i genomsnitt 455 personer varslats varje dag. Och krisens botten är ännu inte nådd enligt Konjunkturinstitutet.

   Krisen, som främst tros ha sitt upphov på andra sidan Atlanten, ser ut att drabba Sverige ännu mer framöver. Hittills har 6833 personer varslats ifrån sina jobb i år.

   Marcus Mossfeldt, som är nationalekonom på Konjunkturinstitutet, säger att myndighetens prognoser ser dystra ut. –Arbetsmarknaden kommer att vara kraftigt försämrad både i år och 2010, säger han. Under 2009 kommer arbetslösheten att öka till cirka åtta procent, genomsnittet för förra året var drygt sex procent.

Sysselsättningsprognosen är också pessimistisk. Sysselsättningen kommer att minska med 90 000 personer i år och ytterligare cirka 50 000 nästa år. –Vi kommer att se en negativ utveckling i de flesta branscher, men försämringen drabbar industrin mest. En svag positiv utveckling väntas inom den offentliga sektorn, till stor del beror det på regeringens kommande satsningar.

Botten nås under 2010, Konjunkturinstitutets prognoser visar att det är under andra halvåret som läget kommer att stabiliseras. En positiv utveckling spås först 2011, då en återhämtning på den svenska arbetsmarknaden kan börja enligt Marcus Mossfeldt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 2 =