Vart femte däggdjur akut utrotningshotat

Publicerad 2009-01-13

VÄRLDEN  En femtedel av alla däggdjur är akut utrotningshotade enligt en ny stor studie av däggdjursarter som publiceras i tidskriften Science. Om djur försvinner kan det påverka ekosystemet, menar en svensk expert.

   Det kommer kännas tomt att inte kunna se de här organismerna i framtiden. –Jag skulle gärna lämna en möjlighet för mina barn att se noshörningar, flodhästar och liknande, säger Jan Ekman, vid evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala.

   Med en sällan skådad utrotningstakt är alltså en femtedel av jordens däggdjur hotade. Det visar de tvåtusen forskarna som undersökt tillståndet för jordens 5500 däggdjursarter. Aldrig tidigare har utrotningstakten varit så hög och forskarna menar att det är människan som är orsaken.

Exploatering och hänsynslöst fiske

För djuren på land är det största hotet att de förlorar sina naturliga boplatser när människor exploaterar mark. För vattendäggdjuren är det däremot gifter och hänsynslöst fiske som tycks vara boven i dramat.

Ekosystemen kan påverkas
Enligt evolutionsbiologen Jan Ekman är ett bland flera skäl till att det är viktigt att bevara djurarterna, att vi inte har en aning om hur våra ekosystem påverkas när djuren som ingår i systemet försvinner. –Ett ekosystem består av så väldigt många kopplingar mellan olika organismer och exakt vilka kopplingar som är de kritiska nyckelkopplingarna som får det här ekosystemet att förändras tror jag inte att vi är klara över än idag, säger Ekman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + två =