Svensk sjukvårdsklinik sprängd i Gaza

Publicerad 2009-01-11

GAZA  I en israelisk attack på lördagskvällen utplånades en sjukvårdsklinik i Gaza knuten till Svenska kyrkan. –Läget är mer djävulskt än en stor naturkatastrof, säger Christer Åkesson på Svenska kyrkan till TT.

   Kyrkornas internationella katastrofallians har tre kliniker som alla ligger i Gaza som delfinansieras av Svenska kyrkan.

   Före den israeliska offensiven fungerade de som mödravårdskliniker. Nu är de ombyggda till akutvårdskliniker. Den utplånade kliniken låg i en byggnad där det även bedrevs yrkesutbildningar och dit blivande mammor kunde vända sig. I huset fanns också bostäder, säger Christer Åkesson, som är tillförordnad utrikeschef på Svenska kyrkan:

   –Kliniken är helt sönderbombad och all medicinsk utrustning förstörd. Precis innan anfallet kom en israelisk varningssignal som uppmanade alla att bege sig därifrån. De fick några minuter på sig. Eftersom kliniken inte var helt färdigrustad fanns inga akutpatienter i den vid ögonblicket som den sprängdes. Antalet skadade är ännu okänt.

   Till TT säger Crister Åkesson att där inte fanns någon militär eller annat som skulle kunna utgöra ett militärt mål för Israel.

   Det är ännu oklart om attacken var en felträff, men kliniken låg i ett mycket tättbefolkat område.

   Efter raketanfallet besköt israeliska marktrupper huset. –Om det var från tanks eller kanoner vet jag inte, men huset är i alla fall jämnat med marken, säger Christer Åkesson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 3 =