Insyn i Gazastriderna vägras

Publicerad 2009-01-06

ISRAEL/GAZA  Mängder av journalister har rest till Gaza för att rapportera om det pågående kriget. De möts av utplanterad propaganda, förbud och hot av israelisk militärpolis.

   Israeliska försvarsdepartementet har gått så långt att man trotsar landets Högsta domstol (HD) och fortsätter vägra utländska journalister tillträde till Gazaremsan. Området runt om ökas dessutom för att man skall kunna se in så lite som möjligt. Allt fler mediereprentanter använder sig av kikare som arbetsredskap för att åtminstone verkligen försöka se in.

   I förra veckan, sedan organisationen Foreign press association (FPA) överklagat regeringens vägran att släppa in pressen, beslutade HD att tolv utländska journalister åt gången skulle få rätt att ”på egen risk” ge sig in till krigsområdet när gränsövergångarna öppnades för humanitär hjälp.

   Israeliska militären (IDF) fortsatte dock att krångla, och ville bara tillåta åtta reportrar att åka in åt gången. IDE krävde dessutom att militären skulle få bestämma vilka medieföretag som skulle få två av platserna. En dispyt uppstod då, i vilken FPA vägrade åka in överhuvudtaget. Och på måndagen vägrade återigen försvarsdepartementet, med hänvisning till säkerhetsrisker.

   Israel kan genom att styra var journalister får tillträde skansa sig fördelar i propagandakriget. Bevakningen inifrån Gaza är begränsad till några få inhemska korrespondenter, medan de qassamdrabbade städerna i södra Israel har besökts av hela världspressen. Enligt BBC passar det Israels medel bra eftersom syftet med kriget sägs vara att stoppa raketattackerna. Då är det viktigt att visa upp hur skadliga dessa attacker är. Israel får dock problem när bilder på blodiga barn sänds ut över världen och då blir det svårare att hävda att attackerna utförs med precision och hänsyn till civilbefolkningen. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + sex =