Knackig framtid för Hollywood

Publicerad 2009-01-01

USA  2008 blev ett skakigt år för det mäktiga imperiet Hollywood och trenden ser inte ut att vända.

   Den ekonomiska krisen med lågkonjunktur har också påverkat filmindustrin. Fackföreningen SAG (Screen Actors Guild) har planerar en omröstning bland sina 120 000 medlemmar för att få mandat att utlysa en strejk. SAG har ännu inte lyckats komma överens med Hollywoods filmstudior om ett avtal som inkluderar nya medier.

   Bolagen bakom Hollywood har också kritiserats för att försena eller nästan hindra en övergång till nya medier och sätt att distribuera film och musik. Detta bottnar ofta i att själva bolagens existens som mellanhänder mellan producenter och konsumenter blir allt mer överflödiga. Dessa bolag skördar i slutändan ofta flera gånger större vinster än artisterna och skådespelarna.

   Det starkt kritiserade och rättsvidriga tillslaget mot ThePirateBay i Sverige för en tid sedan sägs ha utförts på en indirekt order från filmindustrin i Hollywood.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem + 7 =