Justitieministern till Rosengård

Publicerad 2008-12-31

ROSENGÅRD  Justitieminister Beatrice Ask besökte under tisdagen den otrygga malmöstadsdelen.

   –Jag blir upprörd och oroad när jag ser småbarnsföräldrar som inte vågar gå och lägga sig för att de inte vet om brandkåren kommer om det börjar brinna, säger Beatrice Ask.

   Räddningstjänsten kör sedan en tid tillbaka inte in i området utan poliseskort på grund av de attentat som utryckningsfordon och personal har utsatts för.

   Ask träffade polis och lokala muslimska föreningar för att höra om arbetet mot att förhindra fler kravaller och upplopp i Rosengård.

   –Många personer är redan engagerade och kommer att fortsätta med det. Det är en liten grupp som är stökig, det är de andra som dras med som vi måste nå, säger Ammar Daoud i Islamiska kulturföreningen.

   Varje månad ska föreningarna ha möten med Polisen, som kontaktade dem för att få hjälp med att stoppa de bråk som veckan före jul eskalerade till upplopp. Hundratals ungdomar kastade sten och fyrverkeripjäser mot polisen.

   –Rosengård är en mycket ung stadsdel. Av de 22 000 som bor här är 8 000-9 000 under 20 år. Vi kan inte kontrollera detta själva, säger Ulf Sempert, polismästare i Malmö, och vill därför ta hjälp av invandrarföreningarna.

   -Kriminella nätverk kan utnyttja situationen och värva ungdomar. Det leder till mycket andra bekymmer, och där måste både föräldrar och andra vuxna vara med och ta ansvar, säger justitieministern.

   Ask, själv medansvarig som moderat politiker till den uppkomna situationen med mångkulturella otrygga stadsdelar och storstadsförorter med kriminella gäng går inte in på grundorsakerna till detta ickesvenska fenomen utan försöker hantera symptomen, trots att hon säger sig vara ute efter ”långsiktiga lösningar”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 8 =