Amazonas förgiftat av oljeslam

Publicerad 2008-12-28

ECUADOR   I 20 år pumpade Texaco upp olja i Ecuadors del av världens största regnskog, Amazonas. Efter sig lämnade det multinationella nordamerikanska oljeföretaget över tusen dammar med oljeslam som förgiftat vattnen och orsakat cancer och andra hälsofaror bland urbefolkningen. Bolaget riskerar nu att få betala 27 miljarder dollar i skadestånd.

   Ur marken kring Lago Agrio, ”Den sura sjön”, pumpades oljan under åren 1972-92 i ett rörnät som korsade den tidigare orörda djungeln och anslöt till en stor ”pipeline” ner till Stilla havet 50 mil västerut. Ecuadors regeringar och Texaco gjorde vinster på oljeexporten. Konsortiet pumpade upp 1,5 miljarder fat råolja ur mer än 350 borrhål innan ingreppet avslutades.

   Drygt tusen otätade dammar och hål fyllda av oljespill och andra giftiga ämnen läcker ut i de vatten där 125000 människor dricker, badar, fiskar och tvättar sina kläder.

   Under de senaste femton åren har en grupp nybyggare och urinvånare i det drabbade området – som representerar 30000 människor – drivit fallet i olika domstolar, utan att komma någon vart. Nu är det tingsrätten i djungelstaden Lago Agrio som ska avgöra frågan – någon gång under 2009. Gruppen Los Afectados (De drabbade) backas upp av ett lågbudgetlag av advokater från Ecuador och USA som ställs mot oljejättens Chevrons, som köpt upp Texaco, välbetalda toppjurister.

   Chevron hänvisar till ett avtal med Ecuadors dåvarande regering som befriar Chevron från ansvar genom att de betalat 40 miljoner dollar för åtgärder som skulle rätta till problemen.

   En brottsutredning pågår mot två Chevron-direktörer och sju tidigare regeringstjänstemän som misstänks för att ha förfalskat de dokument som stödjer Texacos uppgörelse från 1998.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =