Lågt förtroende för försvarspolitiken

Publicerad 2008-12-19

SVERIGE  Regeringens försvarspolitik får allt mindre stöd. Sveriges försvarspolitik anses inte längre trovärdig och endast var åttonde svensk anser att försvarsanslagen bör minska.

   Slakten av försvarsmakten har fortsatt med kraft under Reinfeldts regering. Förslag som t.ex. skrotad värnplikt i fredstid står nära dörren. Samtidigt ökar oroligheterna i omvärlden som Georgienkriget och Ryssland har påverkat den opinionen för svensk försvarspolitik.

   Nästan varannan svensk anser att Sverige bedriver en dålig försvarspolitik enligt undersökningen Opinion 2008 från Styrelsen för psykologiskt försvar, SPF. Hälften av svenskarna fruktar en mer hotfull militär situation i Sveriges närhet. Ryssland ses av allt fler (69 procent) som ett problem.

   Enligt undersökningen vill mer än var tredje svensk öka anslagen till försvaret. Andelen som vill ha ett försvar byggt på värnplikt ökar medan de folkvalda arbetar på motsatsen. Även hotade industrier får ett växande stöd, hela 74 procent anser att det är viktigt med försvarsindustri i Sverige.

   Trycket på Sverige att ansluta sig till NATO ökar samtidigt. Men många menar att USA:s säkerhetspolitik inte är trovärdig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 − ett =