Stort motstånd mot datalagringslagen

Publicerad 2008-12-13

SVERIGE  I en omröstning på Svenska Dagbladets nätplats anser 94% att de inte är beredda att betala de 220 miljoner kronor av skattemedel som den nya datalagringslagen beräknas kosta och motståndet är stort.

   Lagen skall tvinga operatörer att spara information om telefonsamtal, internetanslutningar, e-post och sms. Enligt den statliga utredningen skall datalagringsdirektivet kosta 220 miljoner kronor, men  enligt branschorganisationen IT- och telekomföretagen blir det mycket dyrare, uppåt 760 miljoner kronor i engångskostnad och minst 133 miljoner kronor årligen vilket måste tas ut av konsumenterna.

   Många protesterar och kommenterar högljudd i stil med: ”Förut kunde vi säga, aja, socialdemokraterna kränker oss, men en dag tar borgarna makten och står upp för oss. Men nu har vi smakat bägge sidorna av kakan, och den smakar lika illa. Vi måste få in nya, fräscha partier” skriver signaturen Henrik.

   Andra anser att svenskarna inte säger ifrån ordentligt: ”När italienare, spanjorer och greker är missnöjda så visar de det med kraft. Slänger skit på politikers dörrar, spärrar vägar med traktorer och lastbilar. De verkligen visar vad de tycker. Vi svenskar däremot samlar listor och sedan när det ska röstas så röstar vi som vi alltid har gjort.”

   Det är dock inte ekonomiska orsaker som är de främsta skälen till det stora motståndet till lagförslaget:

   ”Rammsteiner” skriver: ”Du har rätt att inte bli godtyckligt övervakad och få en massa uppgifter gällande ditt privatliv registrerade. Det är ingenting du måste argumentera för, det är nämligen en rättighet, oavsett ’mjöl i påsen’. Nu tycks det vara så att man måste argumentera för att få ha sitt privatliv ifred. Och förvånansvärt många verkar inte fatta…”

   ”Hacke” uttrycker det lite mer kortfattat: ”Honecker och Stasi skulle vara imponerade av den svenska regeringen.”

   Protesterna mot FRA-lagen, Lissabonfördraget och datalagringsdirektivet har varit massiva och väckt stort folkligt motstånd på Internet och det allmänna förtroendet för de förtroendevalda politikerna har minskat kraftigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 1 =