Unicef: Sverige världsbäst på barn

Publicerad 2008-12-12

NEW YORK  Enligt en rapport från FN:s barnorganisation är Sverige bäst i världen på att uppfostra och ta hand om barn.

   Andelen barn i förskoleverksamhet, andelen personal med högre utbildning samt andelen fattiga barn i landet är några av de tio punkter som jämförelsen i rapporten bygger på bland OECD-länderna. Om föräldrarna kan vara lediga när barnen är små är också avgörande.

   Sverige är det enda land som lever upp till alla krav Unicef satt för de tio punkterna. Island klarar nio av kraven, följda av Danmark, Finland, Frankrike och Norge som lever upp till åtta vardera. Australien, Irland och Kanada lever upp till färre än tre av punkterna.

   –De flesta barn i Sverige har det bra. Men det finns också barn som far illa. För dem är det ingen tröst att andra har det bra. Hjälpen de får beror på i vilken kommun de bor, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

   Unicefs rapport tar dock anmärkningsvärt inte hänsyn till grundläggande faktorer som trygghet, familjestruktur, skilsmässor, kulturell och nationell identitet, födslotal m.m. och favoriserar offentlig barnomsorg framför trygg hemmiljö med nära kontakt med föräldrar och släkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 20 =