Otryggheten fortsätter att öka

Publicerad 2008-12-11

STOCKHOLM  Undersökningen ”Trygg i Stockholm” av Stockholm Stads Preventionscentrum visar otryggheten i Stockholms ytterstadsdelsområden. Störst otrygghet upplever de som bor i miljonprogrammets områden. Hela 49% av alla kvinnor i Rinkeby-Kista känner sig otrygga.

   Ett ökat inslag av bland annat droger, fylleri, etniska- och kulturella motsättningar har bidragit till den ökade otryggheten.

   I förorter såsom Högdalen, Rågsved, Hagsätra och Bandhagen är rädslan för att bli våldtagen stor och skadegörelse är ett stort problem. Mer än hälften av alla i Hässelby-Vällingby anser att ungdomar stör ordningen, men det är stor skillnad mellan hyreshuskvarter och villaområden.

   Kungsholmen anses vara en av de tryggaste delarna av Stockholm att bo i. Trots det har var fjärde  kungsholmsbo blivit bestulen på sin plånbok, mobiltelefon eller kreditkort. I de dyrare stadsdelarna uppger många att inbrott är det som oroar mycket.

   Debatten om åtgärder domineras av i huvudsak insatser för att hantera de redan uppkomna problemen såsom fler poliser, övervakningskameror, nattvandrare m.m. Förebyggande åtgärder talas det mindre om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =