Israel närmare brott mot mänskligheten

Publicerad 2008-12-10

GENÈVE  Israels agerande och politik i de palestinska områdena ter sig allt mer som brott mot mänskligheten enligt FN:s expert på mänskliga rättigheter.

   FN måste snabbt göra en insats för att ”efterleva det överenskomna ansvaret att skydda en civil befolkning från att kollektivt straffas av en politik som närmar sig brott mot mänskligheten” enligt ett uttalande på onsdagen ifrån Richard Falk, FN:s expert på mänskliga rättigheter i de palestinska områdena.

   Falk skriver också att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) borde utreda situationen och avgöra huruvida Israels civila ledare och militära befäl som är ansvariga för belägringen av Gaza borde gripas och åtalas.

   Falk säger vidare att en sådan ’ström av fördömanden’ av vanligtvis lågmälda FN-tjänstemän inte har skådats på global nivå sedan under apartheidregimen i Sydafrika, och att Israel ’ändå fortsätter sin belägring av Gaza i fullt raseri och bara släpper fram så mycket mat och bränsle över gränsen så att svält och stora sjukdomsutbrott kan undvikas’.

   Israel tillbakavisar med emfas kritiken från Falk. En talesman för utrikesdepartementet kallar hans uttalanden för ’antiisraelisk propaganda’ och menar att Falks trovärdighet skadats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 18 =