Piratpartiet ökar med Ipred-lagen

Publicerad 2008-12-09

SVERIGE  Det folkliga motstånd som fildelarlagen Ipred har mött har kanaliserats av Piratpartiet. Lagens utformning blev nyligen klar hos regeringen och gav partiet ett stort uppsving.

   Piratpartiets frågor är fri fildelning och skyddat privatliv och menar att hotet ursprungligen kommer ifrån EU. De väntar även på att ta upp frågor som det kommande telekompaketet och datalagringsdirektivet. – FRA var rent formellt inte ett EU-beslut, men tankarna att skapa en stor integrerad övervakningsapparat i Europa finns i Bryssel, säger Christian Engström, partiets vice ordförande.

   Partiet avser att kandidera till just EU-parlamentet. Henrik Oscarsson, statsvetare och valforskare vid Göteborgs universitet, tror att Piratpartiet har större chans i EU-valet än i riksdagsvalet. – Det kanske är detta som är en kommunikationsrevolution, där medborgarna gör uppror mot staten. Det är egentligen en väldigt liberalistisk ideologi, där det är staten mot medborgarna, och medborgarnas rätt måste stärkas och statens klåfingrighet begränsas. Det är en klassisk medborgarrättsrörelse som vi inte har i Sverige, säger Henrik Oscarsson. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =