Finanskrisen gynnsam för IT-brottsligheten

Publicerad 2008-12-08

USA  Finanskrisen fungerar som en språngbräda för IT-brottsligheten. Detta talar statistik från IT-säkerhetsföretaget McAfee om, enligt årets upplaga av McAfees Virtual Criminology Report.

   Den ökade oron och arbetslösheten ökar möjligheterna för IT-brottslingar som utnyttjar situationen. Den har öppnat för nya sätt att lura till sig inloggningsuppgifter och andra personliga uppgifter på nätet.

  En kundundersökning ifrån McDonald´s som cirkulerade som ett skräppostbrev i förra veckan var ett bedrägeri där deltagaren skulle få 75$ förutsatt att man lämnade ifrån sig sina kortuppgifter.

   Falska jobbsökarplatser på Internet har skapats av IT-brottslingarna för att få människor att lämna ifrån sig så mycket uppgifter som möjligt, inklusive kredit- och bankkortsdetaljer.

   Ryssland och Kina pekats ut som de största förbrytarnationerna i rapporten medan brottslingarna gjort att t.ex. Brasilien ofta har utpekats felaktigt. Det har blivit lättare att dirigera om trafiken och använda sig av nätfiske och skräppost.

   McAfee menar också att det finns en risk att myndigheter och regeringar världen över fokuserar för mycket på ekonomiska insatser, och Niklas Eklöv, IT-säkerhetsexpert på McAfee, säger i ett pressmeddelande att ”stater måste lägga mer resurser på bekämpningen av internetkriminalitet” och menar också att ”Alla måste ta sitt ansvar i denna globala kamp som vi bara sett början till och som kommer att fortsätta under nästa år och långt in i framtiden om inte detta växande problem tas på fullt allvar av alla inblandade.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 4 =