Obama väljer kriget och Clinton

Publicerad 2008-12-07

USA  Trots löften om trupptillbakadragningar från Irak och ett stopp på den förödande konflikten från den nyvalde amerikanske presidenten Barack Obama tyder hans val på det motsatta. Ingen av de 156 kongressledamöter som 2002 röstade emot Irakkriget får plats bland Obamas rådgivare.

   Hillary Clinton valdes till blivande utrikesminister. Hon stod bakom sin mans bombningar och ekonomiska sanktioner mot Irak. I våras sa hon om Iran att ”vi kan utplåna dem totalt”. Hon står fast vid det uttalandet.

   Barack Obama skulle stoppa dominansen av Bushs och Clintons i Vita huset, har man trott. Men han har snabbt lugnat eliterna i de bägge partierna genom att nominera kända namn från etablissemanget. Han har också tidigare flera gånger röstat ja när Bush bett kongressen om hundratals miljarder dollar till irakkriget. Han har också utlovat en militär offensiv i Afghanistan och Pakistan.

   Bushs försvarsminister Robert Gates fortsätter under Obama. Gates vill utöka försvarsbudgeten med 36 miljarder dollar för 2009 och förespråkar en utveckling av USA:s kärnvapenarsenal. Den viktiga posten som stabschef gick till Rahm Emanuel. Han vill se USA:s armé växa med 100 000 soldater och har föreslagit en ny inhemsk spionorganisation. Han är aggressiv mot Irak och Iran, och beskrivs som en kompromisslös pro-israel och sionist.

   Presidentkandidaten John McCain verkar trots förlusten all mer nöjd med Obamas administration.

   Obama har höjts till skyarna av svensk massmedia och nästan hela det svenska politiska etablissemanget och valet av den vältalige demokratiske mulatten med muslimsk bakgrund till blivande president har omtalats som ”historiskt”. Nu visar det sig alltså redan att den aggressiva expansionistiska krigs- och utrikespolitiken under Bush med stor sannolikhet kommer att bestå även under Obama och den omtalade förändringen, ”change”, ser ut att utebli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fem =