Salemmanifestationen genomförd

Publicerad 2008-12-06

SALEM  Årets Salemmanifestation genomfördes som planerat. Cirka 750 personer gick i fackeltåget som förblev ostört. Närmare 500 motdemonstranter omhändertogs och fyra greps av Polisen under dagen.

   Salemmanifestationen inleddes efter den brutala misshandeln och mordet på den då 17-årige Daniel Wretström år 2000, då han anfölls av ett invandrargäng vid en busstation. Sedan dess har deltagare från olika organisationer, men även fristående, varje år i december månad samlats till fackeltåg för att sörja och minnas Daniel och protestera mot det svenskfientliga våldet, medan AFA och andra motdemonstranter försökt stoppa manifestationen genom våld, hot och sabotageverksamhet.

   Motdemonstranternas verksamhet lamslog pendeltågstrafiken i flera timmar och orsakade förseningar för marschen. I fjol tände motdemonstranter eld utanför en skola i Salem och kastade sten mot räddningspersonalen.

   Polisen anser att årets insats varit lyckad och att man lyckats förebygga våldsamheter riktat mot manifestationen. Polisen stoppade tidigare under dagen en buss från Danmark med ca 30 personer som antogs vara på väg till Salem för att sabotera tillställningen. 24 av dem skulle avvisas direkt.

   Manifestationen var den nionde i ordningen sedan mordet en mörk decembernatt år 2000.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 12 =