Största cannabisodlingen sprängd

Publicerad 2008-12-03

SVERIGE  Nu åtalas de största cannabisodlarna som hittills avslöjats i Sverige. Polisen befarar dock att det pågår fler större odlingar.

   Polisen har dock inte kunnat avslöjat några organisatoriska eller finansiella samband mellan odlare i olika delar av Sverige. Att slippa riskerna med smugglingen över gränserna är det främst skälet till de egna odlingarna.

   Vid tillslaget hittades 72 kilo cannabis och de befintliga plantorna hade beräknats ge runt 94 kilo till. Polisen befarar också att det inte är huvudmännen man gripit.

   Att så många odlare kunnat ringas in det senaste halvåret har polisen allmänheten att tacka för. Vakna grannar har slagit larm när husen på landsbygden fått fönstren förtäckta och omvandlats till drivhus.

   Vad som varit gemensamt för cannabisodlarna i Skåne, Småland och Örebro län är deras vietnamesiska ursprung. Också många odlare som avslöjats i Kanada, Norge, Danmark och Storbritannien har varit av vietnamesiskt ursprung.

   -På något sätt sker en kunskapsöverföring om odlingen och produktionen mellan just vietnameser. Det har lett till att de når en kvalitetsmässigt hög nivå, säger Johnny Gyllensjö som leder polisens nationella cannabisprojekt till TT.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =