Island kan få amerikansk valuta

Publicerad 2008-11-30

ISLAND  Den pågående finanskrisen har gjort att Island kan få dollarn i framtiden. Enligt premiärministern Geir Haarde är det en ”öppen fråga” om Island i framtiden kommer behålla sin valuta eller byta till ett system baserat på euron eller dollarn.

   AKTION FÖR SVERIGE har tidigare rapporterat om hur bl.a. finanskriser utnyttjats av internationella privata banker för att skuldsätta hela nationer och sedan påtvinga dem eftergifter som utförsäljningar, subventioner, avtal, nya valutasystem m.m.

   Island har under de senaste åren vuxit som ekonomi. Men tillväxten har framförallt berott på finansspekulationer. När finanskrisen kom började den isländska kronan att falla. Nu har den halverats och Island tvingas låna av de nordiska länderna såväl som IMF för att landet inte ska gå i konkurs.

   I sex lördagar i rad har islänningarna protesterat i centrala Reykjavik. En demonstration mot Islands överenskommelse om lån från Internationella valutafonden (IMF) drog 6000 personer förra lördagen. Överenskommelsen kan förstöra Islands utvecklade välfärdssystem, menar många.

   Polisen tog till tårgas och batonger mot ett tjugotal demonstranter när de försökte frigöra en häktad aktivist i polishuset. Fyra människor skadades. Drífa Snædal är partisekreterare för det gröna vänsterpartiet och förstår varför folket är oroliga för vad IMF-lånet på motsvarande 15 miljarder svenska kronor innebär:
– IMF kräver hårda regleringar av ekonomin och det kommer att drabba vårt välfärdssamhälle.

   Demonstranterna vill även avsätta den sittande regeringen.

   Färska opinionsmätningar visar att islänningarna just blivit mer positiva till euron och till ett EU-medlemskap i samband med krisen. Kritiker menar att det är just kriser som denna som utnyttjas av internationella banker och andra privata aktörer för att även ge upp sin självständighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 − fyra =