Terrordåden i Bombay tog cirka 195 liv

Publicerad 2008-11-29

INDIEN  Striden om Taj Mahal Hotel är slut och därmed denna samordnade terroraktion som krävde ca. 195 människors liv.

   Enligt polismästaren Hassan Gafoor hade säkerhetsstyrkorna läget under kontroll i hotellet på lördagen, 59 timmar efter det första anfallet i onsdags.
–Alla stridshandlingar är slut och de tre sista terroristerna i Taj Mahal Hotel är döda, uppger polismästaren.

   Två hotell och ett judiskt center i Indiens största och världens näst största stad Bombay har varit utsatta för en välplanerad och blodig terroristattack.

  Indiska elitstyrkor räddade totalt 610 människor från de två hotellen och det judiska center som intogs av terrorister.

   Slutuppgörelsen blev våldsam med en intensiv skottväxling med tunga vapen och kraftiga explosioner i det berömda lyxhotellet Taj Mahal intill stranden i Bombay. Förutom ockupanterna dog en soldat i striden.

   Det andra lyxhotellet som ockuperats, Oberoi Hotel, rensades på angripare under fredagen och därinne hittades 24 döda människor.

   När en indisk specialstyrka skulle inta ett judiskt centrum i Bombay på fredagsmorgonen tycks allt ha gått över styr. Inledningen gick snabbt och effektivt men väl inne i byggnaden misslyckades styrkan med operationens viktigaste mål – att rädda gisslan där.

   – Fem döda av israelisk nationalitet har hittats, sade en diplomat vid Israels ambassad i New Delhi.

   Indiska tidningen Time of India skriver att nio unga män kom till Bombay för flera månader sedan och uppträdde som studenter, hyrde en lägenhet centralt i Bombay och nära målen för de kommande anfallen, enligt rapporter från den påbörjade utredningen. De besökte ofta hotellen Taj Mahal och Oberoi.

   De flesta var från Pakistan men de uppträdde som malaysier, enligt Indiens premiärminister Manmohan Singh.

   Den pakistanska regeringen har dock förnekat varje inblandning.

   Ytterligare tiotalet personer ska ha anlänt till Bombay den här veckan med en fisketrålare som de kapat på internationellt vatten, därefter mördat besättningen och tagit sig i land med gummiflottar.

– De var människor utan misskund, vem som än hamnade i vägen för dem sköt de, säger ett indiskt militärbefäl.

   En av männen lyckades tala med indisk tv sedan han kommit över en mobiltelefon, som svenskan Lisa Ringnér lämnat på sitt rum när hon flydde från Oberoi Hotel. Han uppgav då att han tillhörde en indisk muslimsk organisation, den hittills okända Deccan Mujahedin, och motiverade attacken på Bombay med övergrepp på indiska muslimska mödrar och döttrar.

   Sammanlagt har omkring 195 människor dött och 295 skadats, uppger nyhetsbyrån AFP. Dödsoffren var förutom ett stort antal poliser och flertalet attentatsmän från en rad olika länder, bland annat Kanada, Israel, Storbritannien, Thailand och USA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =