Hög andel bekämpningsmedel i livsmedel

Publicerad 2008-11-25

EU  Enligt en ny mätning som gjorts på EU-kommissionens uppdrag innehåller många av våra livsmedel höga halter bekämpningsmedel. Över 70 procent av vindruvorna inom EU innehåller rester av bekämpningsmedel.

   En omfattande mätning av bekämpningsmedel har gjorts. Rapporten, som ännu inte publicerats, avslöjar allvarligt överskridna gränsvärden för giftiga kemikalier i jordbruket, enligt svenska Naturskyddsföreningen. Nästan hälften av all frukt och grönsaker som produceras inom EU innehåller kemiska bekämpningsmedel. Granskningen omfattar 65 000 livsmedelsprover.

   I flera fall överskrids gränsvärden för vad som anses giftigt, d.v.s. har en omedelbart negativ effekt på hälsan. I vissa fall överskrids den tillåtna resthalten för barn med 900 procent.

   Andelen bekämpningsmedel fortsätter att öka och t.ex. paprika kan innehålla upp till 29 olika preparat.

   I 46 procent av proverna hittades rester av bekämpningsmedel. I 4,5 procent överskreds EU:s gränsvärden. Värst var vindruvor. År 1997 hittades rester av fler än två bekämpningsmedel i 15,5 procent av proverna, nu är siffran 27,7 procent.

   Uppgifterna framläggs av Mikael Karlsson och Emelie Hansson, jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen i DN Debatt, och som bl.a. avråder föräldrar från att ge barn icke-ekologiska vindruvor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 2 =