Hatbrott mellan flyktingar ökar

Publicerad 2008-11-18

SVERIGE  Den eskalerande invandringen ifrån olika världsdelar har lett till att motsättningar mellan de olika invandrargrupperna i förorterna har urartat till rena hatbrott.

   Enligt Länstidningen i Södertälje har problemen eskalerat från pojkstreck till misshandel och andra grova brott. Motsättningarna finns främst emellan kristna och muslimska invandrare. I Södertälje finns kristna syrianer och på senare tid har en hel del kristna irakier anlänt.

   Sammanhållningen i de olika invandrargrupperna är ofta mycket stark och föräldrarna till trakasserande och kriminella ungdomar försvarar ofta ungdomarnas gärningar. Bland annat skall en femåring ha fått gängstryk av personer i åldrarna 8-17 år och vuxna personer har hällt urin genom brevinkast till lägenheter där det bor muslimer.

   Enligt Thomas Mattisson som arbetat som polis i södertäljeförorten Hovsjö i snart två år  väljer många syrianer ett medvetet utanförskap. Många syrianer vill inte identifiera sig som svenskar trots att de kan vara tredje generationen i Sverige. Både unga och äldre skämtar om ”svennar” och identifierar sig helt med sin etniska och kulturella bakgrund där de aldrig upphör att vara syrianer snarare än svenskar.

   Hovsjö har varit ett stort problemområde där både brandkår och ambulanspersonal trakasserats. Polisen har försökt koncentrera insatserna i området.

   Polisens budget i Sverige har dock varit mycket ansträngd, och under nästa år räknar man med att den kommer att spräckas med 800 miljoner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + tretton =