Sverige stoppar klusterbomber

Publicerad 2008-11-16

IRLAND  Vid ett möte på Irland i maj, där 111 länder deltog, skrevs ett avtal om att förbjuda klusterbomber, som även Sverige nu har beslutat att skriva på. Klusterbomber sprider många små bomber över en stor yta, och risk finns att dessa inte utlöses utan istället skadar personer vid ett senare tillfälle. Med detta förbud menas att Sverige kommer sluta tillverka Bombkapsel 90.

   De största tillverkarna av klusterbomber är Kina, USA, Ryssland och Israel, men ingen av dessa deltog på mötet.

   Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin kommenterar även beslutet: ”Det är glädjande för alla oss som arbetat för att få bort klustervapen och alla som värnar om den svenska nedrustningspolitiken att Sverige kommer att skriva på.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 20 =