Mozart-musik sänker blodtrycket

Publicerad 2008-11-15

USA  Vissa stycken av den österrikiske klassiske kompositören, såsom ”Trollflöjten” och ”Eine kleine Nachtmusik” har enligt en ny studie visat sig sänka blodtrycket hos äldre personer.

   Enligt veckotidningen Dagens Medicin har forskarna vid Seattle University i USA studerat 41 personer med högt blodtryck som var över 54 år gamla. Hälften av personerna fick under 12 minuter lyssna på en Mozartsonat, den andra hälften fick lyssna på ett ljudband med avslappningsövningar. Båda grupperna fick sänkt puls. Avslappningsgruppen fick något lägre blodtryck än gruppen som lyssnade på Mozart.

   Forskarna vid universitetet föreslår nu avslappningsövningar med musik som komplement till andra blodtryckssänkande behandlingar hos äldre.

   Länge har det varit känt att musik påverkar omgivningen, såsom sinnesstämning och hälsa hos människor. Klassisk musik är generellt sett den mest harmoniska, dock med stora variationer mellan kompositörer, verk och inspelningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + sju =