Brottsligheten fortsätter öka

Publicerad 2008-11-15

SVERIGE  Preliminär statistik från myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att de anmälda brotten i Sverige har ökat med fyra procent under årets tio första månader jämfört med samma period förra året. Totalt anmäldes 1.145.866 brott, vilket betyder att ökningen är nästan 49.000 fler brott hittills i år.

   Den enda större förändringen är att anmälningarna av misshandel av barn upp till sex år har ökat med hela 26%. Sedan 1988 har anmälningarna av denna typ av brott fördubblats. Företrädare för organisationen Rädda Barnen säger till TT att de hoppas att ökningen beror på att fler vuxna polisanmäler denna typ av övergrepp, vilket delvis skulle kunna bero på kampanjer om barnmisshandeln som organisationen bedrivit.

   Man vet av erfarenhet att långt ifrån alla brott som upptäcks polisanmäls, beroende på en låg tilltro till rättsväsendet, låga straff för brottslingarna och rädsla för hot och repressalier mot brottsoffer, anmälare och vittnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + 20 =