Fängelse för människosmugglare

Publicerad 2008-11-14

SVERIGE  Malmö tingsrätt har dömt två män, 30 och 32 år, som organiserat omfattande människosmugglingar till Sverige till treåriga fängelsestraff för grov människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling och tre andra män som deltagit i smugglingen till fängelse i ett år och tre månader i ett fall och ett år i de två andra, också de för brottet grov människosmuggling.

   Åtalet gällde sju olika smugglingar av människor, omfattande totalt 52 personer, från främst Irak till Sverige mot betalning. De smugglade ska ha fått betala närmare 10.000 kronor per person.

   Den 32-årige mannen, utländsk medborgare men hemmahörande i Blekinge, döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige inom tio år, trots att han har ett litet barn här. Tillsammans med 30-åringen ska han betala 350.000 kr, som beräknas vara den förtjänst de gjort på människosmugglingen.

   De dömda har samarbetat med kontaktpersoner i främst Frankrike, Belgien och Danmark och har hämtat upp människorna med bil från olika europeiska länder och kört dem till Danmark, där de fått kliva av och ta tåget över Öresundsbron till Sverige, där de åter hämtats upp med bil och körts vidare i Sverige.

   I tingsrättens dom står att verksamheten inneburit ”ett systematiskt utnyttjande av utlänningarnas utsatta situation”.

   Smugglingen avslöjades genom telefonavlyssning och spaning efter kontakter mellan polismyndigheter i flera europeiska länder.

   Människosmugglingen till Sverige från avlägsna länder kan fortsätta p.g.a. Sveriges i internationell jämförelse mycket generösa välfärds- och bidragssystem finansierat av svenska skattebetalare, stora möjligheter att få stanna i Sverige för de smugglade, låga straff, goda kommunikationer och så gott som obefintlig gränskontroll.

   En omfattande propaganda har skett under flera decennier främst genom massmedia i Sverige för såväl ”flyktingmottagning”, arbetskraftsinvandring som mångkultur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 − 5 =