Islands president skäller ut Sverige

Publicerad 2008-11-13

ISLAND  Islands president Olafur Ragnar Grimsson har skällt ut Sverige, Danmark och Storbritannien och anklagar länderna för att ha vänt islänningarna ryggen efter de stora finansiella problem som Island nu brottas med.

   Den hårda kritiken kom under en lunch som presidenten hade i fredags med utländska diplomater. Enligt norska diplomater var kritiken mycket hård av många av de företrädda länderna, speciellt Storbritannien, men även Sverige och Danmark.

   –Nordatlanten är viktig för Norden, USA och Storbritannien, ett faktum som dessa länder verkar ignorera. Då är det bättre att Island skaffar sig nya vänner, uppges presidenten ha sagt.

   Grimsson sade t.o.m. att han kunde tänka sig låta Ryssland få använda den övergivna amerikanska flygbasen i Keflavik, vilken ska ha upprört den närvarande diplomatkåren speciellt.

  Endast Norge och Färöarna ansåg den isländske presidenten har visat sig vara Islands vänner under krisen. Länderna har lovat låna ut pengar på egen hand, medan Internationella valutafonden, IMF, och de övrig nordiska länderna tvekat och beslut om lån därifrån försenats.

   Presidentämbetet i Island har endast närmast ceremoniell makt och Grimsson har sin politiska bakgrund i den isländska vänstern.

   Under finanskraschen som i huvudsak har sin bakgrund i den amerikanska finansmarknaden med överbelåning av bl.a. fastigheter drabbades Island särskilt hårt, också beroende på hög isländsk upplåning för investeringar och affärsprojekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + sju =