Skadestånd för vaccinationsskada

Publicerad 2008-11-10

SVERIGE  Vaccin mot tuberkulos gjorde en nu 30-årig man invalidiserad redan som barn. År 1979 fick mannen ersättning från staten för att han skadats av vaccinationen, men då bara med 4262 kr. Enligt ett beslut från Justitiekanslern, JK, tilldöms han nu ytterligare 257.000 kr i skadestånd från staten.

   Enligt det avtal som tecknades mellan staten och de 20-tal barn som skadades av det dansktillverkade BCG-vaccinet mot tuberkulos kunde barnen i framtiden ställa nya skadeståndsanspråk för lyte och men. Därefter fick bl.a. en 20-årig man 275.000kr i skadestånd år 1995 för de allvarliga ryggskador vaccinet givit honom.

   I det aktuella fallet med den nu 30-årige mannen har vaccinationen skapat en medicinsk invaliditet om 10%, enligt bedömningarna som ligger till grund för JK-beslutet. Mannen har också utseendemässiga men i form av ärr på överkroppen.

   Den allmänna BCG-vaccineringen av nyfödda upphörde i Sverige år 1975 på grund av risk för komplikationer i form av infektioner. Numera vaccineras bara barn och ungdomar som löper ökad risk att utsättas för tuberkulossmitta.

   Vaccinationsskador är omfattande i de länder som använder eller använt vacciner samtidigt som bevisen för vaccinernas effekt och säkerhet är mycket vaga eller obefintliga. Läkemedelstillverkare, skolmedicin och myndigheter framhärdar dock med fortsatt vaccinering och medborgare som drabbats, är försiktiga eller avvisande till vaccinering utsätts i praktiken för propaganda och får sällan den hjälp och information de borde ha rätt till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =