Socialkontor stängs efter hot

Publicerad 2008-11-07

SVERIGE  Våldet och hoten mot socialarbetare i den invandrartäta kommundelen Hovsjö i Södertälje, Stockholms län har nu nått sådan omfattning att Arbetsmiljöverket tvingar kommunen att flytta socialkontoret.

   Kommunen får ett år på sig, därefter hotar vite på två miljoner kronor.

   Situationen i Hovsjö har blivit ohållbar, medger kommunen. Personalen vid socialkontoet har utsatts för hot och våld, särskilt i samband med känsliga familjeärenden som omhändertaganden och omplaceringar av barn. Flera ungdomsgäng har skapat problem.

  Arbetsmiljöverkets inspektion i somras, efter en anmälan från kontorets skyddsombud, ledde till en rad åtgärder, såsom att anställda inte fick gå ensamma eller göra hembesök i Hovsjö.

   Skyddsombudet Sonja Björkman säger till Länstidningens nätupplaga att det är mycket otryggt att lämna kontoret.

   Väktare i entrén eskorterar personalen när de ska ta sig till bilen. Åtgärderna räcker dock inte anser Arbetsmiljöverket.

   Varken polisen eller kommunledningen har kommenterat det faktum att varken lag, ordning eller trygghet kan upprätthållas ens i den utsträckning som krävs för att kommunala tjänstemän ska kunna sköta sin tjänsteutövning i kommundelen. Än mindre har myndigheterna officiellt berört problemens karaktär och ursprung.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 6 =