Stenad somaliska bara 13 år

Publicerad 2008-11-01

SOMALIA  Aisha Ibrahim Duhulow, som stenades till döds av islamistmilis i Somalia i måndags, var bara 13 år gammal, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Tidigare har hon beskrivits som en vuxen kvinna.

   Avrättningen var såvitt känt första gången stadens nya islamistiska makthavare avrättade en kvinna på detta sätt. Men enligt insatta källor, däribland fadern till Aisha Ibrahim Duhulow, till Amnesty, var hon snarare en flicka.

   Inga kameror tilläts vid den blodiga tillställningen, men vittnen och lokala journalister på plats sade att steningen utfördes av ett 50-tal män inför en 1000 personer stor publik. När några åskådare försökte ingripa mot steningen öppnade milisens vakter eld och dödade en liten pojke.

   Islamistmilisen tog kontroll över staden efter häftiga strider i augusti. Islamister röner popularitet genom att stävja den utbredda laglösheten, men hårdföra regler med hänvisning till islamisk lag, sharia, såsom stening, är mer kontroversiell.

   Bakgrunden till steningen går också isär. Islamisttalesmän säger till lokala medier att flickan hade erkänt äktenskapsbrott och var ”nöjd” med att straffas enligt islamisk lag. Enligt Amnestys källor hade hon snarare försökt anmäla att hon blivit våldtagen. Islamisterna ska då ha gripit flickan istället för gärningsmannen och nu alltså även stenat henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =