USA bombar vidare i Pakistan

Publicerad 2008-10-31

PAKISTAN  Trots den pakistanska nya folkvalda politiska ledningens fördömanden fortsätter USA att med obemannade flygplan utföra attacker i landet och därmed kränka landets integritet och oberoende.

   En serie robotar ska ha avfyrats under fredagen från obemannade flygplan mot s.k. islamistfästen i västra Pakistan. Minst 27 människor dödades i två robotanfall riktade mot islamister.

   Den första attacken dödade 20 personer i Mir Wali – Norra Waziristans näst största stad. Enligt lokala nyhetskällor ska robotarna ha avfyrats mot ett hus som användes av en ledare av motståndet mot USA-ockupationen av Afghanistan och Irak, av USA-administrationen döpt till al-Qaida och stämplat som terroristorganisation. Uppgifterna är dock oklara om motståndsledaren dödades i attacken.

   Några timmar senares dödades ytterligare minst sju personer i ett andra robotangrepp i klanområdena, flera av de döda uppges vara utlänningar.

   Vanligtvis avfyras robotarna från obemannade flygplan fjärrstyrda av antingen de amerikanska trupperna i USA eller den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Målet är att komma åt grupper som med baser i Pakistan  angriper de amerikanska trupperna i Afghanistan.

   De amerikanska angreppen har orsakat stor ilska i Pakistan och i onsdags kallade landets utrikesminister till sig USA:s ambassadör för att fördöma robotattackerna på pakistansk mark.

   Tidigare under fredagen dödades minst nio människor och 30 skadades när en självmordsbombare sprängde sig utanför en polisstation i staden Mardan längre österut i Pakistan. Dådet skylls på islamistgerillan.

  Pakistanska säkerhetsstyrkor har sedan i augusti stridit mot militanta grupper i regionen Bajaur, mot gränsen till det USA-ockuperade Afghanistan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + tre =