Frivillig och könsneutral värnplikt

Publicerad 2008-10-30

SVERIGE  Som tidigare rapporterats om föreslås i ett delbetänkande i den parlamentariskt tillsatta Utredningen om totalförsvarsplikten att värnplikten avskaffas i fredstid. Dessutom ska könen framöver behandlas likvärdigt i värnpliktssammanhang.

   Konkret innebär det att unga män och kvinnor bara ska tvingas göra militärutbildning när den säkerhetspolitiska situationen kräver det. I fredstider ska systemet istället bygga på frivillighet. Dagens värnplikt ersätts med en 3 månaders grundutbildning som föreslås införas 1 juli 2010 ”öppen för alla svenska medborgare över 18 år oavsett bakgrund”, dock efter tester och lämplighetsprövning.

   Utredningens ordförande Anders Svärd anser att andelen kvinnor som idag gör lumpen är ”alldeles för liten” och därav förslaget om att den inskränkta värnplikten ska gälla även kvinnor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =