Ökade insatser mot gängkrig i Skåne

Publicerad 2008-10-29

SVERIGE  Unga yrkeskriminella i Skåne skjuter och spränger handgranater trots att oskyldiga kan skadas. Det har förekommit skottlossningar och sprängattentat, bl.a. mot en restaurang i Lund i augusti.

  Skånska länskriminalpolisen har nyligen fått mer resurser för att stoppa uppgörelserna mellan de rivaliserande grupperna av yrkeskriminella.

  En gängledare greps och anhölls under tisdagen för grovt vapenbrott med en skjutklar pistol på sig och iklädd skyddsväst. Polisen kopplar honom till de pågående uppgörelserna och betraktar honom som yrkeskriminell.

   Vilka brott de inblandade lever på och exakt vad konflikterna dem emellan handlar om verkar dock vara oklart.

Kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen säger att gängkrig är fel ord i sammanhanget och talar hellre om ”lätt sammansatta grupperingar” med många olika motsättningar, som då och då blossar upp.

  De lever i en kriminell värld kryddad med statussymboler som snabba, dyra bilar och guldsmycken. De drar till sig svansar av andra ungdomar som vill vara med, vilket också gör grupperna svåra att överblicka.

  Kriminella av denna karaktär med statussymboler som snabba dyra bilar och guldsmycken är ett i huvudsak icke-svenskt fenomen som sedan något decennium p.g.a. invandringen och den fria rörligheten över gränserna har blivit en allt påtagligare del av den svenska samhällsbilden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fem =