Importerad frukt och grönt förgiftar

Publicerad 2008-10-27

SVERIGE  Frukt och grönsaker som finns i svensk livsmedelshandel har i många fall vattnats med avloppsvatten. Enligt Livsmedelsverket tros det vara anledningen till att allt fler matförgiftas av frukt och grönt.

   Den största risken för matförgiftning gäller importerade frysta hallon, groddar och andra bladgrönsaker, enligt den veterinärmedicinska tidskriften SVA vet.

   I hallon har man hittat noroviurs, vilket är ett virus som bara finns hos människan och som sprids via avföring. Även fler livsmedel innehåller noroviruset när matförgiftning analyseras.

   Groddar bär istället ofta på salmonella. Enligt Livsmedelsverket är det inte nödvändigtvis säkrare att odla dem själv då salmonellan trivs bra under groddningen. -Groddar är ett bekymmer i Sverige eftersom vi äter dem råa, i Kina wokar man groddarna och då dör salmonellabakterien, säger Roland Lindquist, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket.

   Norovirusen indikerar att avloppsvatten från människor har använts vid bevattning och gödning av plantorna och växterna. I ett naturligt kretslopp återvinns även näringsämnena från urin och fekalier från människor men inte direkt, i ohygieniserad och obrunnen form, till frukt och grönt som livsmedel till människor. Speciellt i den industrialiserade delen av världen förekommer också läkemedelsrester och andra onaturliga ämnen i mänsklig avföring och urin.

   Antalet personer som blivit matförgiftade av frukt och grönt har ökat under de senaste tio åren samtidigt som importen av frukt och grönsaker till Sverige stigit med 60 procent.

  I första hand bör hälso- och miljömedvetna välja egenodlad eller i övrigt inhemsk frukt och grönsaker från kontrollerade ekologiska odlingar för att minimera risken för matförgiftning. I andra hand bör produkter med tydlig ursprungsmärkning från kontrollerade odlingar väljas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =