Förslag avkriminalisera HIV-spridning

Publicerad 2008-10-22

SVERIGE  Smittskyddsinstitutet vill göra det lagligt att medvetet smitta andra personer med HIV. Myndigheten har nyligen även vägrat hjälpa Polisen att hitta smittspridare.

   Idag gör den som är medveten om sin HIV-smitta men ändå har oskyddat sex utan att upplysa sin partner om smittan sig skyldig till grov misshandel och kan dömas till flerårigt fängelsestraff.

   Smittskyddsinstiutet anser dock att lagen bör ändras. –Kriminaliseringen av HIV försvårar preventionsarbetet. Dessutom är straffsatserna väldigt hårda., uttalar sig Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet till tidningen Dagens Medicin.

   Nyligen vägrade myndigheten att hjälpa en åklagare med att analysera prov från en HIV-smittad kvinna. Analysen skulle ha kunnat lett Polisen till smittspridaren.

   –Att spärra in någon ´HIV-man´ per år ger en falsk bild av att staten har koll på vilka som sprider HIV och att staten har ett ansvar för att låsa in alla potentiella smiddspridare. Men så är det inte. Det är minst lika mycket den enskilda individens ansvar att förstå att oskyddat sex innebär risker. Många som för smittan vidare vet inte själva om att de är smittade., säger Jan Albert, professor i smittskydd och ansvarig för HIV-sektionen på Smittskyddsinstitutet. Han fortsätter:  –Att särhantera HIV bland alla andra smittsamma sjukdomar är inte bra. Det blir så laddat och stigmatiserande. Idag är inte heller HIV en lika dödlig infektion som den var förut, tack vare bromsmedicinerna.

   HIV är ett virus som angriper det mänskliga immunförsvaret och leder till att den dödliga sjukdomen AIDS utvecklas. Bromsmediciner som tas resten av livet kan dock förhindra att AIDS utvecklas.

   HIV smittar via blod, sperma, bröstmjölk och slidsekret.

  Över 40 miljoner människor världen över är smittade. Andelen smittade är mångfalt högre i stora delar av Afrika, med södra Afrika som mest drabbat.

   För asylsökande till Sverige är HIV-test frivilligt. Alla asylsökande i Sverige erbjuds en gratis hälsokontroll som innefattar bland annat HIV-test. Chefen för Socialstyrelsens smittskyddsenhet har kritiserat att bara drygt hälften av de asylsökande (2004) genomgick den frivilliga kontrollen, och menat på att det kan leda till att personer sprider AIDS eftersom de är ovetandes om att de är smittade. År 2005 sjönk andelen asylsökande som genomgick hälsokontrollen till under 40 procent.

   Invandrare är överrepresenterade som våldtäktsmän vid överfallsvåldtäkter i Sverige och svenskor är där överrepresenterade som våldtäktsoffer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =