Kristna flyr Mosul i tusental

Publicerad 2008-10-16

IRAK  I det USA-ockuperade Iraks tredje största stad Mosul har tusentals kristna tvingats lämna sina hem. Förföljelserna av de kristna är troligen en del i en avsiktlig taktik för att driva ut dem ur staden.

   De irakiska myndigheterna försökte i början av veckan att öka säkerheten i staden genom patrullering med över tusen extrainsatta poliser och därigenom förhindra en massflykt av de kristna invånarna.

   Oroligheterna började med en serie mord på kristna i Mosul och de har lett till att nästan 1.000 familjer tros ha lämnat staden. Minst tretton kristna ska påträffats döda i och runtomkring staden och hot har riktats mot den kristna minoriteten.

   Sedan 2002 har över 200 kristna mördats och flera kyrkor har attackerats. Landets kristna är överrepresenterade bland de flyktingar som lämnar landet. Den kristna befolkningen, som var drygt 800.000 vid tidpunkten för den amerikanska invasionen, tros ha minskat med en tredjedel.

   Ingen specifik grupp har tagit på sig ansvaret för morden och hoten.

   Det västland som tagit emot flest flyktingar och andra migranter från Irak efter USA:s ockupation av landet är det avlägset belägna Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fem =