13 procent överviktiga fyraåringar

Publicerad 2008-10-15

SVERIGE  Enligt en landstingsstudie är andelen överviktiga fyraåringar i Kalmar län 13%, vilket är högre än vad en liknande rapport från stockholmsområdet visar.

   Under år 2007 gjorde Barnhälsovården i Kalmar län en kartläggning av BMI (Body Mass Index) hos länets 1.987 st. barn födda år 2003. 10,7 procent av pojkarna och 15,5 procent av flickorna bedömdes som överviktiga. Av de 259 överviktiga barnen hade 48 st. så högt BMI-värde att de definieras som feta.

   Utfallet varierade dock mellan länets kommuner men också stort inom kommunerna.

   Enligt tidigare studier finns ett stort samband mellan övervikt hos barnen med föräldrarnas inkomst. Ju lägre inkomst desto tjockare barn. I Stockholms län varierade andelen överviktiga fyraåringar från under 5% i en kommun till 14% i en stockholmsstadsdel med ett genomsnitt om 9,3% enligt en studie.

   Enligt Folkhälsoinstitutet håller dock trenden mot alltfler överviktiga barn på att bromsas upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =