Bussförare utsatta för brott

Publicerad 2008-10-14

SVERIGE  Enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket är bussförare ungefär lika mycket utsatta för våld och hot på arbetet som poliser, socialsekreterare och andra yrken där man normalt är mer utsatt. Dessutom rapporteras långt ifrån allt som busschaufförer blir utsatta för till verket.

   Enligt en rapport från Kommunalarbetareförbundet är det vanligaste problemet människor som kastar stenar, ägg, äpplen eller till och med cyklar på körande bussar. Rapporten visar att nära sex av tio busschaufförer har fått sådana föremål kastade på bussen.

   Nästan 1/3 av förarna utsattes under det senaste året för våld och 8% har utsatts för våld minst en gång.

   Kommunalarbetareförbundet ser att problemen har ökat över tiden och tror att kontanthanteringen måste bort från bussarna för att få bukt med problemen. Fackförbundet har också krav om förändrade offentliga upphandlingar av busstrafiken med längre perioder och krav på arbetsmiljö.

   Bussarbetsgivarna och Svenska bussbranschens riksförbund håller med om att bussförarnas situation är problematisk och att arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar men är tveksamma till förändringar med ökad detaljeringsgrad i upphandlingarna.

   Varken fackförbundet Kommunal eller Bussarbetsgivarna berör frågan om våldet, hoten och de övriga problemens bakgrund och ursprung.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − ett =