Pacemakern fyller 50 år

Publicerad 2008-10-08

SVERIGE  Den 8 oktober år 1958 blev Arne Larsson den första människan i världen att få en pacemaker inopererad. Det var hjärtkirurgen Åke Senning som gjorde historia då han utförde denna operation på Karolinska sjukhuset. Patienten överlevde ända till 2001 och blev 86 år gammal.

    Pacemakern är en av de viktigaste uppfinningarna inom kardiologin och har till dags dato räddat hundratusentals liv. Vad många inte vet är att pacemakern är en svensk uppfinning. Den första pacemakern tillverkades i Sverige av Rune Elmqvist år 1958. Elmqvist var också den som 1931 utvecklade den första EKG-skrivaren.

    I dag lever ca 40.000 svenskar med pacemaker och idag finns den i tre olika varianter, förutom den klassiska finns även en defibrilatorversion och en sviktpacemaker. Den lilla apparaten är en pulsgenerator, stor som en femkrona, som övervakar hjärtat kontinuerligt. När det behövs går den igång genom att ge ifrån sig elektriska signaler som når muskelcellerna i hjärtats väggar så att pumpverksamheten fungerar på ett tillfredsställande sätt. Varje pacemaker programmeras individuellt utifrån de behov patienten har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =