Gäng besköt äldreboende

Publicerad 2008-10-03

SVERIGE  I nio månader har ett äldreboende i stadsdelen Kronogården i Trollhättan utsatts för ett ungdomsgängs trakasserier.

   Senast för två veckor sedan sköt någon in genom ett fönster till en 90-årig kvinnas lägenhet. Utanför har äldreboendets cykelförråd eldhärjats och de anställdas bilar repas och sätts i brand. Nyligen rånades en 89-årig kvinna på sin väska bara ett par meter utanför porten.

   De anställda kan inte ens vara säkra på att på komma hem på kvällen.

   Flera gäng samlas på torget utanför äldreboendet på kvällarna, uppemot 30 personer i 17–20-års åldern.

   En anställd, som vill vara anonym, menar att gängen helt saknar respekt för de anställda och de boende, de härjar fritt. De äldre är oroliga och säger att de förstör nattsömnen, säger den anställde.

   De anställda har skrivit ett brev till kommunens omsorgsförvaltning där de beskriver flera incidenter och hur ungdomsgängen som hänger runt torget på kvällarna och helgerna, beväpnade med vapen och raketer, gör att personalen inte längre vågar gå själva till eller från jobbet utan ber att få bli hämtade.

   Sedan trakasserierna började vid nyår har äldreboendet fått vakter som bevakar utanför i samband med att personalen kommer och går, men de sitter mest i sina bilar och vågar inte heller gå ut.

  Omsorgsförvaltningen har lyft frågan till kommunledningen. Omsorgschefen, Lars Alverbratt, håller med personalen om att den utsatta arbetsmiljön hindrar dem från att göra sitt jobb, men att det inte finns några planer på att stänga.

  Från fackets sida ser man tidigare åtgärder som misslyckade, men tänker nu göra allt man kan för att hjälpa till.
– Vi måste försöka agera men just nu vet jag faktiskt inte hur. Om vandaliseringen handlar om att de här personerna vill ha något, så skulle jag göra allt för att de ska få det, säger Kommunals Lennart Andersson.

   Hos Polisen har ett antal anmälningar kommit in från äldreboendet, men exakt hur många kan Gert Lennartsson, chefen på ordningspolisen, inte svara på. Efter oroligheterna i september har det avsatts fyra poliser till en ungdomsgrupp med det särskilda uppdraget att vistas i området.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 10 =